Geschiedenis van verkeersborden

Stel je zelf eens de vraag: hoe zou het verkeer zijn zonder verkeersborden? Juist. Eén grote chaos. Net als in de samenleving waarin we wetten en regels hebben die onze omgangsvormen verwoorden, zo hebben we in het verkeer ook omgangsvormen nodig.

Geschiedenis Verkeersborden

Zo bepalen verkeersborden waar je je als weggebruiker op de weg moet bevinden. Fietsers op het fietspad en brommers op de autoweg. Als dit anders is, dan wordt dat door verkeersborden aangegeven. Zo geven verkeersborden ook aan wanneer je voorrang hebt. Rechts heeft voorrang is de basisregel, behalve als je je bevindt op een voorrangsweg. Dan heb je voorrang op al het verkeer van rechts. Zo zal de weggebruiker die de voorrangsweg nadert ook op de hoogte gesteld worden dat hij een voorrangsweg nadert. In Nederland is elke verkeerssituatie bepaald door verkeersborden.

Maar hoe zijn de verkeersborden eigenlijk ontstaan?

De eerste verkeersborden ontstonden in de romeinse tijd. Deze borden waren louter informatief. Daar werd op aangegeven hoe men het Romeinse Rijk kon bereiken en hoe ver men van het Romeinse Rijk was verwijderd. Vandaar het spreekwoord: er zijn meerdere wegen die naar Rome leiden. Het gebruik van verkeersborden is na de val van het Romeinse Rijk gebleven en uitgebreid.

Het gebruik van symbolen

De eerste weggebruikers waren voetgangers en ruiters. Naarmate het drukker werd op de weg en er meer voertuigen werden gebruikt zoals de fiets werden de gevaren op de weg groter. Naast de informatieve borden kwamen ook de waarschuwingsborden, dit om ongelukken te voorkomen. Zo werd bijvoorbeeld aangekondigd dat er een helling naderde. De eerst waarschuwingsborden bestonden uit tekst. Het verkeer had nog een tempo waarin men de tijd had om de borden te kunnen lezen. Met de komst van de auto waardoor dus ook het tempo van het verkeer omhoog ging, is men overgestapt op het gebruik van symbolen. Voor de weggebruikers moest het snel duidelijk zijn wat de bedoeling was en waar er voor gewaarschuwd werd.

Historie Verkeersregels

Steeds drukker op de weg

De drukte op de wegen is door de jaren heen alleen maar toegenomen en het gebruik van verkeersvoertuigen is divers. Voetgangers, skaters, fietsers, automobilisten, bussen, brommers, scooters, iedereen die zich op wat voor manier dan ook op de weg bevindt, neemt deel aan het verkeer. Het aantal verkeersborden is ontzettend toegenomen en daarmee ook het doel van de verkeersborden. De gebods- en verbodsborden leiden het verkeer in goede banen.

Verkeersborden wereldwijd

Verkeersborden verschillen per land, dit komt doordat er in sommige landen andere regels gelden voor dezelfde verkeerssituaties. Maar om toch een vorm van eenheid wereldwijd in de verkeersborden aan te brengen is in 1968 door Nederland en 72 andere landen in Wenen een verdrag ondertekend. In dit verdrag, de Weense Conventie voor Wegverkeer, is de standaardisering van de verkeersborden vastgelegd.

Laat een reactie achter